Download this file (Pripomienky SF k novele zákona o SS_pouzitie FP na EON.pdf)

SocioFórum v júli pripomienkovalo novelu zákona 448/2008 o sociálnych službách

SocioFórum v júli využilo príležitosť a pri novelizácii zákona o sociálnych službách (kvôli jasličkám) poslalo aj svoje pripomienky k možnosti použitia finančného príspevku z ministerstva aj na EONy. 

Naše pripomienky si môžete pozrieť tu: 

 

Download this file (Pripomienky SF k novele zákona o SS_pouzitie FP na EON.pdf)Pripomienky SF 537 Kb

 

Z ministerstva na naše pripomienky reagovali takto: 

Vážený pán, vážená pani,

k materiálu, ktorým Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky na základe § 70 ods. 2 zákona NR SR č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky predkladá na rokovanie vlády SR návrh stanoviska vlády SR k návrhu poslankýň NR SR Aleny Bašistovej, Jany Vaľovej a Magdalény Kuciaňovej na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 448/2008 Z. z. o sociálnych službách (tlač 1028) Vaša organizácia, ako pripomienkujúci subjekt, v rámci medzirezortného pripomienkového konania, uplatnila pripomienku/pripomienky.

Podľa Legislatívnych pravidiel vlády SR medzirezortné pripomienkové konanie k poslaneckej novele prebieha len s ministerstvami, podpredsedom vlády a Úradom vlády SR. Pripomienky pritom nemajú smerovať k samotnej novele, ale k návrhu stanoviska vlády, t.j. k predkladacej správe. K pripomienkam ministerstiev, podpredsedu vlády a Úradu vlády SR sa neuskutočňuje rozporové konanie, ich zásadné pripomienky sa uvedú v predkladacej správe.

Vami uplatnené pripomienky nie sú z pohľadu formálneho legislatívneho procesu k predmetnému materiálu relevantnými, nevyhodnocujú sa, nevedú sa k nim rozporové konania a neuvádzajú sa ani v stanovisku ministerstva k poslaneckému návrhu. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky sa s nimi oboznámilo, využije ich ako podnet pri prehodnocovaní právnej úpravy sociálnych služieb a postupuje tieto pripomienky predkladajúcim poslankyniam.

 

Republiková únia zamestnávateľov tiež poslala k novele svoje stanovisko: 

Download this file (FINAL Stanovisko RUZ - novela 448 2008 parag.z..pdf)Stanovisko RUZ_1 891 Kb

 

Platforma za spravodlivé financovanie sociálnych služieb k tripartite (aj pre novinárov) pripravila toto vyhlásenie (20.8.2018):  

Download this file (Final vyhlasenie Platformy 20.8. _sPrilohou.pdf)Vyhlásenie Platformy 737 Kb

 

Mediálne výstupy z rokovania tripartity týkajúce sa nášho vyjednávania:  

https://www.noviny.sk/ekonomika/362818-minimalna-mzda-vo-vyske-520-eur-je-podla-premiera-pellegriniho-primerana-socialni-partneri-sa-ale-nedohodli

https://ekonomika.sme.sk/c/20896012/samosprava-by-podla-premiera-mala-financovat-socialne-sluzby-bez-ohladu-na-poskytovatela.html

 

28. augusta idú zástupcovia Platformy za spravodlivé financovanie na stretnutie s premiérom Petrom Pellegrinim. 

Na stretnutie odchádzajú s týmito požiadavkami: 

Download this file (List premierovi SR august 2018.pdf)Požiadavky Platformy – stretnutie s premiérom 710 Kb
Download this file (Graf a tabulka kapacity.pdf)Príloha: Grafy a tabulky 626 Kb